Službene stranice Batižele d.o.o.

Projekt Batižele predstavljen na investicijskom sajmu Adriatic Expo u Opatiji

 

Grad Šibenik i tvrtka Batižele d.o.o. sudjeluju danas na investicijskom sajmu Adriatic Expo u Opatiji gdje je zainteresiranim ulagačima predstavljen projekt Batižele. Na vodećem sajmu u Hrvatskoj, posvećenom investicijama i nekretninama, projekt je predstavila Nina Kursar, direktorica društva  Batižele d.o.o., a  gradonačelnik Željko Burić sudjelovao je na panel raspravi pod nazivom „Kako Gradovi i gradonačelnici vide razvoj urbanizma, planova turizma i novih projekata“.

„Šibenik se zadnjih godina navodi kao primjer grada koji je ostvario značajan iskorak u razvoju. Prije svega, ulažemo u razvoj gospodarstva koje je naša osnova, revitalizirali smo kulturnu baštinu koja je naša prepoznatljivost. Udahnuli smo joj život te stvorili uvjete za razvoj turizma, a uz to se i snažno zalažemo i za razvoj visokog školstva u Šibeniku. Milijunski projekti koje smo realizirali, poput gradskog trga Poljana, Aglomeracije Šibenik, Centra Trokut, a koji su sliku našeg grada učinili bitno drugačijom, samo su uvod u ono što se treba dogoditi na prostoru nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura. Naime, na tom prostoru niknut će nova gradska četvrt na 22 hektara zemljišta uz more, u blizini povijesne jezgre Šibenika. Gradit će se stambeno-poslovni, javni i turistički sadržaji. Pripremu dokumentacije za razvojni projekt financira Europska banka za obnovu i razvoj, a uskoro slijedi raspisivanje međunarodnog natječaja za ulagače u novu šibensku četvrt“, istaknuo je gradonačelnik Burić.

Nina Kursar, direktorica društva Batižele kazala je da je postupak odabira investitora predviđen u dva koraka.

„Po raspisivanju natječaja koji će prethodno biti predstavljen Gradskom vijeću Grada Šibenika, u prvom krugu pozivaju se zainteresirani investitori da dostave svoje iskaze interesa i potvrde svoju kvalificiranost. Odabrani ponuditelji imat će prilike u drugom krugu dostaviti svoje ponude prema jasno utvrđenim evaluacijskim kriterijima, a koji moraju obuhvaćati, uz ostale detalje, i okvirni plan razvoja lokacije. Odabir ponuditelja u oba koraka bit će temeljen na kriterijima koji se uobičajeni u međunarodnoj praksi odabira investitora. Važno nam je odabrati ponuditelja čiji projekt predviđa najviše koristi za grad i njegove stanovnike, a da je istovremeno održiv, pouzdan, provjeren i financijski stabilan. Budući da se  projektom namjerava osigurati i dio javnih sadržaja,  pri odabiru investitora dodatne bodove ostvarit će oni prijedlozi koji imaju višu razinu javne vrijednosti“, kazala je Kursar.

Po okončanju natječaja, odabrani investitor i tvrtka Batižele d.o.o.  potpisat će  Ugovor o partnerstvu, nakon čega slijedi  izrada prijedloga Urbanističkog plana uređenja područja.

„Od investitora očekujemo standarde gradnje i dizajna javnog prostora u skladu s hrvatskim zakonodavstvom te da se postignu standardi zelene i održive gradnje koji su danas jako važni“, zaključila je Kursar.

Projekt Batižele, odnosno urbana regeneracija prostora, iznimno je vrijedna za budućnost  Šibenika i to kroz više segmenata-nova ulaganja otvorit će  nove perspektive i zapošljavanja, a  građani će dobiti nove sadržaje od javnog interesa.

„Poboljšanje kvalitete života u  Šibeniku i u okolici cilj je kojem težimo od početka preuzimanja dužnosti. Na projektu Batižele radimo  već niz godina, što je za projekte poput ovog, i uobičajeno u europskoj i svjetskoj praksi. Prvo je bilo potrebno pravno regulirati status prethodnog pravnog subjekta, a potom novog u društvo kakvo danas poznajemo. Obzirom da se radi o prostoru koji je prethodno korišten u industrijske svrhe, odnosno proizvodnju elektroda i ferolegura, u razdoblju od 10-15 godina poduzet je niz radnji vezanih za provjeru i analizu stanja zemljišta, kao i mora te morskog sedimenta kako bi se dobile kvalitetne informacije, a sve s ciljem smanjenja potencijalnog rizika. Uskoro očekujemo ažurirano izvješće o stanju zemljišta, mora i morskog sedimenta na lokaciji, a koje je izrađeno prema međunarodnim standardima i metodologiji uzorkovanja, obrade i analize dobivenih vrijednosti“, kazao je gradonačelnik Burić.

Batižele su jedinstven projekt za Republiku Hrvatsku, koja je i u vlasničkoj strukturi projekta. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Centar za restrukturiranje i prodaju te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  izravno su uključeni u pripremu projekta te zajedno s konzultantskim timovima, pružaju kontinuiranu podršku njegovoj realizaciji.

Adriatic Expo - Real Estate & Property Exhibition, koji se održava u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji na jednom mjestu je okupio najvažnije agencije za nekretnine, developere, fondove, predstavnike gradova, općina i regija, konzultante te investitore. Na sajmu se kroz dva dana očekuje više od tisuću predstavnika najvažnijih tvrtki, financijskih institucija, tržišta nekretnina, turističkog i hotelijerskog sektora, kao i svih onih koji prodaju ili kupuju nekretnine i traže kvalitetne partnere iz čitave regije.


  Objavljeno: 19.05.2023

Dokumenti

Novi Šibenik

Korak u
budućnost

Batižele

Prostor
promjene

Šibenik

Grad uzbudljive
povijesti

Lifestyle

Mediteran
kao nekad