Službene stranice Batižele d.o.o.

Razvojne pretpostavke

Razvoj lokacije Batižele uključuje društveni i uključivi pristup gdje ne samo da će se održati lokalne vrijednosti i identitet, već će biti i naglašene kao središnji pokretač za programatski prijedlog, što će ponuditi bolju kvalitetu života za nove stanovnike, pružanje usluga i stvaranje prilika za cijeli grad.

Jadranska autentičnost

Šibenska autentičnost jedna je od vrijednosti koju projektom treba sačuvati. Vizija razvoja lokacije za cilj ima proširenje grada Šibenika na zapad, stvaranje novog dijela grada, mjesta za njegove građane, kao suprotnost i blizanca povijesnoj jezgri Šibenika. Lokacija Batižele postat će nova četvrt koja nudi visokokvalitetni sadržaj i prilike za zapošljavanje lokalnog stanovništva, a u isto vrijeme posjetiteljima će pružiti mogućnost da utonu u autentičnu hrvatsku svakodnevicu.

Projekt će nastaviti poticati javnu namjeru za promocijom obazrivog razvoja, izbjegavanje prenaseljenosti omasovljenja i prekomjernog iskorištavanja kako bi se zadržale autentične lokalne prirodne i kulturne vrijednosti. Bit će potpuno integriran s gradom i harmonično se uklopiti s krajobrazom koji ga okružuje.

Projekt podržava javnu namjeru za uvođenjem raznovrsnosti u lokalnoj ekonomiji, kombinacijom turističkih namjena s onima koje su sposobne promicati zapošljavanje lokalnog stanovništva i omogućiti visokokvalitetnu kvalifikaciju lokalne radne snage. Aktivna i različita četvrt koja će kombinirati aktivnosti u vrhuncu sezone s aktivnostima izvan sezone, što će doprinijeti cjelogodišnjoj živosti grada.

Zdravlje i wellness

Šibenik je privilegiran po pitanju klime i prirodnog položaja: okupan Jadranskim morem i okružen dojmljivim prirodnim dobrima, uz ugodne temperature i velike doze sunca tijekom cijele godine. To ga čini i privilegiranim mjestom za uživanje u svakom trenutku i nudi kvalitetu koju glavni plan namjerava pojačati prijedlogom nove vizije turizma utemeljene na dobrobitima prirode za zdravlje i aktivnosti na otvorenom uz zdravstvenu infrastrukturu najviše razine.

S porastom broja starije populacije i medicinskim napretkom ostvarenim posljednjih godina, budućnost zdravstva i njege sve je više utemeljena na stvaranju prostora za fizičko i mentalno blagostanje koji sprječavaju pojavu bolesti i patoloških stanja. U tu svrhu predlaže se izgradnja privatne bolnice i wellness centra s raznim sadržajima koji će poticati raznolikost zdravih navika.

Osim toga, prisutnost bogate i visokokvalitetne lokalne gastronomije pretvorit će se u ključnu tvrdnju: Zdravstvena dobrobit mediteranske prehrane i prisutnost lokalnih proizvoda i sastojaka najviše kvalitete naglasit će sliku lokacije Batižele kao zdrave turističke destinacije.

Sve će to omogućiti, uz stvaranje otpornosti i raznolikosti ekonomije Šibenika, privlačenje velikog broja visokokvalitetnih mladih radnika specijaliziranih u područjima zdravlja i usluga, smanjujući jaz koji trenutačno postoji u demografskoj piramidi grada.

Kulturno i prirodno naslijeđe

Šibenik ima vrlo vrijedna kulturna i prirodna dobra. S jedne strane bogatu kulturnu baštinu i spomenike sa zaštitom UNESCO-a. Osim spomenika, Šibenik ima i bogat kulturni život.

S druge strane, cijela šibenska regija kao prirodni je fenomen iznimno privlačna posjetiteljima. Grad Šibenik dio je regionalne mreže prirodnih zona i vrijednih lokacija, smješten na strateškom položaju između nacionalnih parkova Krka i Kornati. Lokacija Batižele imat će koristi i privilegiju pogleda na prirodne i kulturne ljepote, uživajući u vrijednom pogledu od skoro 360 stupnjeva: od dojmljivog pogleda na šibensku povijesnu jezgru i građevine gotičkog stila do panorame šibenskog zaljeva koja ostavlja bez daha, kanala sv. Ante i njegovog zaštićenog okoliša, estuarija rijeke Krke i brda Smričnjak.

Projekt Batižele predlaže pozitivni utjecaj na razvoj okoliša, pretvaranje neiskorištenog industrijskog prostora u visokokvalitetne zone povoljne za okoliš i zelene površine.

Različitost i višegeneracijski pristup

U odgovoru na demografske trendove Šibenika s populacijom koja stari i odumire, program za lokaciju Batižele predstavlja različitu i višegeneracijsku mješavinu namjena i objekte s fokusom na cijeli generacijski raspon: djecu, mlade i starije. Cilj je stvoriti „grad za sve“ koji će biti ugodan i za populaciju starije životne dobi, siguran za djecu i pristupačan mladima.

Program predlaže stvaranje žive nove četvrti s raznim destinacijama u blizini stambenog područja, što će omogućiti pristup objektima za odmor i obrazovanje, olakšati društvene i kulturne interakcije te privući poslovna ulaganja sposobna za stvaranje novih radnih mjesta u gradu.

Batižele će biti četvrt pogodna za obitelji s uključivim urbanim okolišem. Bit će ugodna za pješake, prostor za šetnju sa zelenim površinama i prirodnim prostorima koji povezuje ljude te im nudi mjesto za odmor i vježbu. Četvrt ugodna za šetnju koja nudi ulice, prostore i objekte za sve generacije doprinoseći općoj dobrobiti Šibenika.

Dokumenti

Novi Šibenik

Korak u
budućnost

Batižele

Prostor
promjene

Šibenik

Grad uzbudljive
povijesti

Lifestyle

Mediteran
kao nekad