Službene stranice Batižele d.o.o.

Novi koncept prostora

Novi koncept prostora nasljeđuje i ažurira urbanu tipologiju povijesne jezgre Šibenika i stambena područja kako bi se očuvao i ojačao identitet grada, a u isto vrijeme nudi destinaciju jedinstvenog karaktera, novo živo područje kao suprotnost, ali i blizanca šibenskoj povijesnoj jezgri.

Prijedlog je strukturiran oko velikog središnjeg parka i podijeljen u tri razvojna područja, od kojih svaki ima svoj jedinstveni karakter:

  1. Obala lokacije Batižele
  2. Wellness okrug na brdu
  3. Stambeno naselje

Prema prijedlogu, gustoća stanovništva koncentrirana je uz more, na razvojnom području obale lokacije Batižele (1), kako bi se upotpunila živost grada Šibenika na njegovom zapadnom dijelu.

U tom se području koncentrira veća gustoća stanovništva i miješani program, uključujući hotele, stambene zgrade, maloprodaju i restorane u prizemljima zgrada te objekte kao što je Jadranski kulinarski centar, kako bi se stvorilo kreativno obalno područje koje se sastoji od mreže trgova i živih pješačkih ulica, nadopunjujući povijesnu jezgru Šibenika.

Gustoća se postepeno smanjuje od obale prema brdima i prirodnim područjima te prema stambenim područjima i urbanom tkivu uz samu lokaciju, uklapajući se u njezino prirodno i urbano okruženje.

Wellness okrug na brdu (2) zamišljen je kao zdravstveni kampus koji se sastoji od glavne zgrade za bolničku upotrebu, malih okolnih paviljona integriranih u okoliš u kojima se nudi smještaj i zdrave aktivnosti u kontaktu s prirodom.

Ne samo da će se novim ekonomskim aktivnostima poboljšati ekonomija lokacije Batižele i Šibenika, već će to privući i visokokvalificirane profesionalce koji će postati novi stanovnici grada.

Razvoj područja s objektima (3), koji bi bile uglavnom stambeni s gustoćom od srednje do niske. To bi se područje integriralo s okolnim četvrtima Crnica i Njivice i obuhvaćalo nove javne objekte koji bi mogli nadopuniti postojeće sportske ustanove u blizini lokacije, u korist trenutačnih i novih stanovnika.

Područje s objektima sastoji se od tri stambena klastera, od kojih je svaki mjesto za drugu javnu ustanovu, smješteni uz središnji park, čime se omogućuje pješački prolaz prema cijelom stambenom tkivu lokacije Batižele.

Dokumenti

Novi Šibenik

Korak u
budućnost

Batižele

Prostor
promjene

Šibenik

Grad uzbudljive
povijesti

Lifestyle

Mediteran
kao nekad